Donuts & Delights

Donuts & Delights

Külföldön élni: 6 tipp, hogy ne add fel már az elején!

2016. március 07. - Seres Nikolett

kepkivagas2.JPG

Nehéz ez a kiköltözés. Főleg lelkileg. Eltervezel valamit és utána hónapokat kell várnod vele, hogy megvalósuljon. Intézed a teendőket, de mindig vannak üres járatok, amikor azon agyalsz, hogy tényleg jó lesz e így. Ha azonnal mehetnél, könnyebb lenne. "A tett halála a gondolkodás." Ez a közmondás nagyon igaz. A legnehezebb feladat, hogy leküzd a hátralévő idő elleni ellenszenvedet és az örökös vágyakozás helyett inkább használd ki a jelen adta örömöket. Mert bizony lesz olyan, amikor vissza fogod sírni ezeket a napokat. Úgy érzem minden intézendő teendőm közül ez volt a legnehezebb. Rá kellett jönnöm, hogy felesleges az időt sürgetni. Annak kell örülnöm, hogy most még a családommal és a barátaimmal lehetek. 

1. Emlékeztesd magad, hogy miért is választottad ezt az utat!

Ilyenkor, amikor kicsit elbizonytalanodok az egész kiköltözéssel kapcsolatban, tudatosítanom kell magamban, hogy én döntöttem a változás mellett, senki sem kényszerített rá. Az alapvető megélhetési körülményem itthon is megvolt, de valami mégis hiányzott. Úgy éreztem, hogy megrekedt az életem egy pontnál és nem tudok a jelenlegi körülmények között tovább fejlődni. Az, hogy nyitok a világ felé és beleugrok egy új kalandba, mindenképpen csak pluszt adhat a számomra. Megtanulhatok új nyelveket, megismerhetek tőlünk eltérő kultúrákat, világot látok és még önállóbb, magabiztosabb lehetek az új kihívások leküzdését követően. Ezek azok a dolgok amikre minden alkalommal emlékeztetnem kell magamat, ahányszor csak leengedek egy kicsit az idő okozta türelmetlenség miatt.

2. Mit nyerhetek és mit veszíthetek? Pro-kontra érvek felállítása.

Biztos vagyok benne, hogy a hátralévő egy hónapban nem fog sikerülni teljesen lenyugtatnom magamat, akárhogyan elmélkedek az imént leírtakról. Az emberben ilyenkor megvannak a bizonytalanság okozta kérdések, hiszen mégis csak egy idegen, számára ismeretlen környezetbe készül beilleszkedni. Úgy gondolom, ilyenkor fontos, hogy felvázoljuk magunkban azt is, hogy legrosszabb esetben, mit veszíthetünk a váltás során. Elveszítjük véglegesen a jelenlegi stabil munkahelyünket? Hiszen úgyis "untuk" már, pont emiatt váltunk. Hogy még többet tanulhassunk. Egyedül leszünk kint a nagyvilágban barátok/család nélkül? Biztos vagyok benne, hogy minden országban meg tudjuk találni azokat az embereket, akik őszintén nyitnak felénk és érdeklődően állnak a sajátjuktól eltérő kultúrákhoz. Ráadásul ahány ember, annyi új gondolat amit megismerhetünk és ezek által a saját személyiségünk és szemléletünk is változik. Sorolhatnám még a kérdéseket, ezeket mindenkinek magának kell feltennie. Ahogy megválaszoljuk őket, azonnal rájövünk, hogy ezek nem is olyan nagy dolgok, amiket ne tudnánk pozitív irányba átfordítani és belőlük profitálni. Hiszen aki már egyszer elszánta magát a változtatásra, az legbelül tudja, hogy ha véghez viszi, akkor mindenképpen jobb lesz az élete mint, amilyen a jelenlegi. Bíznunk kell magunkban annyira, hogy tudjuk, hogy amit kitűztünk magunk elé, meg is fogjuk tudni valósítani. Nem szabad engedni az időnek, hogy elgyengítse bennünk az akarást.

 A sikeres és a sikertelen emberek között az a különbség, hogy a sikeres ember nem fél, hanem vállalja a rizikót.

3. Valóban ezt szeretném? 

Elmondhatom, hogy azon szerencsések közé tartozok, akik a párjukkal együtt tudni nekivágnak az új kalandnak. Sokan mondják, hogy így alapból könnyebb dolgunk van, hiszen mi ott vagyunk támogatás ként egymásnak. Igen, ez igaz is. Valóban úgy gondolom én is, hogy egyedül sokkal nehezebb nekivágni - mind szellemileg, mind anyagilag. Azonban a közös kimenetelnek is megvannak a saját maga buktatói. Mi van akkor, ha meggondolja magát a párunk? Vagy közbejön neki valami? Például egy családi probléma? Mivel ketten megyünk ki, így mindennek dupla rizikója van. Ráadásul sok esetben felmerül az a kérdés is, hogy mi van akkor, hogy ha a váltást csak az egyik fél akarja igazán, a másik csak alkalmazkodik hozzá? Úgy gondolom erről mindenképpen beszélni kell még a legelején, mielőtt nekikezdenénk a szervezésnek. Sokszor fel sem fogjuk, hogy mibe vágunk bele, amikor még csak a tervezgetés szakaszában vagyunk. Akkor még minden szép és csak a cél lebeg előttünk. Az első nehézségek azok, amik elgondolkoztatnak minket azon, hogy valóban ezt szeretnénk e csinálni? Sokan ilyenkor visszafordulnak és maradnak a biztos jelennél. Amiatt, hogy a későbbiek során ne érjenek minket csalódások, mindenképpen meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a párunk is ugyan úgy vágyik e erre az útra, mint mi magunk. Nem szabad rákényszeríteni senkire sem az akaratunkat, ezt már megtanultam. Annak ugyanis előbb utóbb rossz vége lesz. És még inkább itthon derüljön ki, hogy a társunkkal nem egyezik a célunk, mint odakint egy ismeretlen környezetben. 

4. Alakítsd ki a komfortzónádat az új környezetben is!

Annak ellenére, hogy nálunk is jelentkeztek a bizonytalanság tünetei végül arra a meglátásra jutottunk, hogy :

Ez egy se nem rossz, se nem egyértelműen jó dolog, hanem olyan amilyenné az ember teszi. Mi alakítjuk ki, hogy hogyan éljük meg a külföldöt.

Ez a gondolat valamelyest megnyugtatott, hiszen bízunk annyira magunkban, hogy tudjuk, hogy kint is sikerülni fog megteremteni az otthonos környezetet. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mik azok a dolgok, amik feltétlenül szükségesek a komfortérzetünkhöz és azokat kialakítjuk magunk körül, akkor minden rendben lesz. Ilyen nekem például a reggeli kávézás. Akár mekkora "plusz teher" kicipelni az imádott kávéfőzőmet, mindenképpen meg fogom tenni, hiszen nélküle nem indulnának ugyan olyan jól a reggeleim. Ne foglalkozz vele, hogy más ezt hülyeségnek, vagy felesleges tehernek tartja. Ha neked fontos az a tárgy vagy az a megszokott napi rutin tevékenység, akkor nyugodtan iktasd be a kinti életedbe is. Attól mert másik országba költözöl, az nem azt jelenti, hogy minden eddigi szeretett dolgodról le kell mondanod és nélkülözöd kell a jót. A kezdeti megvonások és nehézségek ellenére is nagyon fontos, hogy az idegen környezetben kialakíts magadnak egy kis "szigetet", ahova minden nap örömmel hazatérhetsz. Hidd el, ez nagyon sokat fog segíteni neked a kint létben.

5. Ne hagyd, hogy lebeszéljenek a célodról!

És ha már mások véleményénél tartunk.. Számolnod kell azzal, hogy lesznek olyanok, akik megpróbálnak lebeszélni téged, vagy egyenesen hülyének tartanak. "Hiszen itthon is megvan mindened." Neked kell tisztában lenned azzal, hogy mire van szükséged igazán. Hallgasd meg mindenki véleményét, de ne fogadd meg az összeset. 

Amikor fekete báránynak titulálnak tudatosítsd magadban, hogy ezek mögött a vádak között a legtöbbször féltékenység és irigység áll, mert a külföldön élő emberek megtettek egy olyan lépést, amire titokban az otthon maradók is vágynak. 

Így a kivándorlók sikere és puszta jelenléte a valóra nem váltott álmaikra emlékezteti őket. Pontosan ezért nem szabad hagynod, hogy lebeszéljenek a terveid megvalósításáról.

6. Nyiss a lehetőségek felé!

Lesznek azonban olyanok is, akik tanácsokkal próbálnak ellátni. Ezeket érdemes meghallgatni és ha olyan jellegűek akkor megfogadni. Mindig úgy érzem, hogy mi már annyira körül jártuk ezt a külföldre költözős témát, hogy nekünk már nem tudnak újat mondani. Pedig igen. És sokszor egy-két tanács megfogadása nagyon nagy segítséget jelent odakint. Amikor úgy érzed, hogy elakadtál és az adott problémára nincsen megoldás, akkor szomorkodás helyett inkább a lehetőségeket kezd el keresni. Mindenre van megoldás! Csak éppen nem arra kell törekednünk, hogy mindenáron az előre eltervezett módon valósítsuk meg az elképzelésinket, hanem meg kell látnunk, hogy az adott lehetőségek között merre tudunk kanyarodni. 

Összességében azt tudom csak mondani, hogy ez a 3 hónap rávilágított arra, hogy az életemben a legfontosabb tényező én magam vagyok. Tisztában kell lennem azzal, hogy mit szeretnék elérni és, hogy mit tudok kihozni a saját életemből. Már most úgy érzem,hogy nagyon sokat változtam és fejlődtem ezalatt a szervezési folyamat alatt is. Mindenkinek azt tudom ajánlani, hogy törekedjen arra, hogy minél többet lásson a világból és minél több új dolgot fedezzen fel és tanuljon meg. Amint összeszeded a bátorságodat és mersz lépni a változás felé, úgy az életed is kiegyensúlyozottabb és boldogabb lesz. A többi pedig jön magától. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://seresnikolett.blog.hu/api/trackback/id/tr338451538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása