Donuts & Delights

Donuts & Delights

Hétvégi menüsor egészségesebben!

2016. február 20. - Seres Nikolett

vasarnapi_ebed.PNG

Sokszor nagy fejtörést okoz a számomra, hogy mi is legyen a hétvégi menü. Ne legyen túl hizlaló, de azért mégis lehessen egy kicsit bűnözni, elvégre mégis csak hétvége van. :) Ezen a szombaton a következő menüsort találtuk ki a barátommal. Levesnek egy kis édesburgonya krémlevest készítettünk, ami amellett, hogy isteni finom, nagyon egészséges is. A főételnek rántott húst, rizzsel és parmezános salátával, a desszert pedig egy gyorsan elkészíthető citromos pohárkrém lett. A végeredmény egy könnyed, vitaminokban gazdag, apró finomságokkal megspékelt ebéd amit az elkészítés mellett, elfogyasztani is nagyon élvezetes.

Receptekért kattints tovább! :)

LEVES - Édesburgonya krémleves

leves.jpg

Hozzávalók:

  • 400 gramm édesburgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 nagy fej vöröshagyma
  • 0,5 liter víz
  • 2 dl tej
  • szerecsendió, só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj (vagy kókuszolaj)

Elkészítés:

1. A vöröshagymát apró szeletekre vágjuk és egy nagyobb lábasban olívaolajon üvegesre dinszteljük. Belenyomjuk a fokhagymákat és további 1 percig sütjük őket. Miután ezzel megvagyunk, hozzáöntjük az édesburgonya kockákat is, és 3-4 percig közepes lángon pirítjuk, folyamatos kevergetés mellett.

2. Ezután felöntjük vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk és 15-20 perc alatt puhára főzzük a burgonyát. 

3.Ha már nagyon puha, a levével együtt leturmixoljuk és visszatesszük a tűzre, hogy újra felforrhasson. Befejezés ként folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a 2 dl tejet, majd levesgyönggyel tálaljuk.

FŐÉTEL - Rántott hús rizzsel és parmezános salátával

ebed.PNG

Úgy gondolom ennél a fogásnál nincsen szükség receptre, hiszen egy egyszerűen elkészített rántott húsról (a mi esetünkben csirkemellről) és fehér rizsről van szó. Inkább egy-két elkészítési tippet osztanék meg veletek.

Rántott hús: A klasszikus verzió mellett elkészíthetitek a bundát gluténmentesen is. Ehhez használjatok rizslisztet, a prézlihez pedig Nestlé kukoricás gabonapelyhet. Tördeljétek össze apró darabokra, majd forgassátok meg benne a hús szeleteket. Így az allergiásoknak sem kell lemondaniuk erről a megszokott hétvégi fogásról. Ráadásul a szuper ropogós bundája miatt elképzelhető, hogy a család új kedvence lesz. :)

Köret: Ha már unjátok a hagyományos rizs-krumpli köreteket, akkor érdemes kipróbálnotok egyéb lehetőségeket is. A barna rizs igaz, hogy ízben nagyon hasonlít fehérhez, de nála mégis több vitamint tartalmaz, ezért érdemes inkább arra cserélni a köretünket. Nagyon tudom ajánlani a bulgurt is, ami úgy gondolom sok ember számára ismeretlen étel. Jótékony hatásairól számos cikket találhattok az interneten, amiken keresztül megbizonyosodhattok a fogyasztása fontosságáról.

Saláta: Az ilyen fogásokhoz legtöbb esetben szükség van valamilyen zöldségre, hogy könnyebben csússzanak a falatok. Minél több félét beletesztek a salátátokba, annál nagyobb értéke van a szervezetetekre nézve. Ahhoz, hogy ne unjunk rá a fogyasztására, érdemes kísérletezgetni, és a szokásos olívaolajos öntet megspékelni mondjuk egy kis parmezán sajttal. Figyelem! Semmiképpen se fogyasszatok előre elkészített tejszínes, joghurtos alapú önteteket. Saját magadat csapod be azzal, hogy azt hiszed diétás ételt eszel, miközben a cézár önteted zsírtartalma kiteszi az egész napra szükséges zsírbevitel összegét.

DESSZERT - Citromos-mascarponés-túrós pohárkrém

desszert.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg zsírszegény túró
  • 2 db citrom
  • 3 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 1 db narancs
  • babapiskóta

Elkészítés:

1. A mascarponét és a porcukrot egy nagy tálba öntjük, majd robotgéppel habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a citromok reszelt héját és 1 db kifacsart levét. Amennyiben még fehérjedúsabb desszertet szeretnénk, hozzákeverhetünk még egy kis zsírszegény túrót is. Az ízének biztos, hogy nem fog ártani. :)

2. Egy külön tálban kemény habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan beleforgatjuk a citromos mascarpone krémbe.

3. A kifacsart narancs levéhez hozzáöntjük a tejet és egyesével megforgatjuk benne a babapiskótákat. Éppen csak annyira, hogy megpuhuljanak.

4. A kikészített poharak aljába beletördelünk néhány darab narancsos babapiskótát, majd rákanalazunk egy adag krémet. Ezt megismételjük úgy, hogy a krémmel zárjuk a rétegezést.

5. A tetejét díszíthetjük reszelt narancshéjjal, lime-mal vagy mentalevéllel.

Jó étvágyat kívánok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://seresnikolett.blog.hu/api/trackback/id/tr868406840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása